به گفته فروغ طافی، کارشناس سلامت روان مرکز بهداشت شهید بلندیان شهرستان قزوین، دلشوره ممکن است از نگرانی و احساس ناآرامی خفیف تا وحشتزدگی و ترس شدید متغیر باشد. اگر دلشوره ، کوتاه مدت و در سطحی منطقی باشد، نه تنها میتواند در ما انگیزه ایجاد کند، بلکه عملکردمان را نیز بهبود میبخشد. اما دلشوره بسیار شدید و مزمن، ممکن است تضعیف کننده باشد.
وی اظهار کرد که دلشوره بطور کلی به شکل ترس و عصبانیت بروز داده می شود و علائمی مانند: تنفس تند، لرزش بدن، خشک شدن دهان، افزایش ضربان قلب و تهوع را به همراه دارد.
این کارشناس با بیان اینکه دلشوره ، واکنش طبیعی، عاطفی و فیزیولوژیکی بدن به احساس تهدید شدن است و حس آسیب پذیر بودن در موقعیتهای مختلف، در هر فردی متفاوت است و از تجربیات گذشته او، باورها و نگرشهایش در خصوص این موقعیتها تأثیر میپذیرد؛ گفت: برخی از موقعیتها که اغلب دلشوره را بوجود میآورد، شامل: تغییر مکان دادن به منطقهای جدید، ورود به یک شغل تازه، نگرانی در سلامتی، بیماری های خاص و نگرانی در زمان آزمون های مهم است.
چطور میتوان به خود کمک کرد
کارشناس سلامت روان مرکز بهداشت شهرستان قزوین با اذعان به اینکه در مجموع، دلشوره، حالتی طبیعی است، گفت: همه افراد وقتی در شرایط استرس زا قرار میگیرند، دچار این وضعیت میشوند؛ پس دلشوره داشتن، به این معنی نیست که فرد ضعیف است، بلکه استرس بیش از حد میتواند زندگی طبیعی او را بطور جدی مختل سازد.
راهکارهایی برای مقابله با دلشوره
طافی با بیان اینکه باید شرایط استرس زا را در زندگی خود بازنگری کرد و درباره تمام چیزهایی که ممکن است در ما استرس ایجاد کند، فکر کنیم، گفت: مانند: گفتن "نه" در مقابل کارهایی که دوست نداریم آن ها را انجام دهیم، کنار گذاشتن کارها و مسئولیتهای غیرضروری و وقت گیر، مقابله با مشکلات کاری از طریق گفتگو با مدیر، رئیس، با خود مهربان باشیم و به نیازهایمان پاسخ دهیم. توانایی خود را برای مقابله با استرس افزایش دهیم و با تغذیه مناسب، انجام مرتب تمرینات ورزشی و استراحت کافی، مراقب سلامت جسمی و روحی خود باشیم.
این کارشناس، دریافت حمایت دیگران در این مسیر را بسیار مهم دانست و گفت: وقت خود را با اعضای خانواده و دوستان دلسوز صرف کنیم. انجام فعالیتهای شادی آور، به تنهایی، یا با دیگران، بسیار مهم است؛ پس به فعالیتهای سرگرم کننده خود ادامه دهیم.
چه وقت به کمک بیشتری نیاز دارید
طافی با اشاره به اینکه اگر دلشوره، زندگی طبیعی ما را مختل می کند یا موجب شده است از انجام فعالیتهای مهم، دوری کنیم، حتماً از مشاور و روانشناس کمک بگیریم؛ گفت: دلشوره مزمن و شدید، میتواند سلامتی را تهدید کند.
وی گفت: روانشناشان مرکز بهداشت شهید بلندیان شهرستان قزوین، در مراکز خدمات جامع سلامت شهری حضور دارند و شهروندان برای دریافت مشاوره رایگان، می توانند به نزدیک ترین مرکز محل سکونت خود مراجعه کنند.